In de knel door coronabelastingschuld?

U heeft in de coronatijd misschien gebruikgemaakt van de regeling ‘bijzonder uitstel van betaling’. De belastingbetaling werd daardoor opgeschort. Indertijd kwam dat goed uit. Maar nu u alles moet terugbetalen, kan dat een probleem zijn. Wat zijn uw mogelijkheden om de financiën op orde te krijgen?

Eeen zorgelijk kijkende zakenman leest een document achter zijn bureau en laptop
Nieuws
Datum: 18-03-2024

Sinds 1 oktober 2022 moeten ondernemers hun opgebouwde coronabelastingschuld inclusief invorderingsrente terugbetalen. Dankzij een speciale betalingsregeling, heeft u vijf jaar de tijd voor de aflossing. Is het moeilijk om op tijd aan uw betalingsverplichtingen te voldoen? Dan kunt u om een versoepeling vragen. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk om per kwartaal te betalen, in plaats van per maand. Of u krijgt een betaalpauze van zes maanden. Als u 10.000 euro of meer moet terugbetalen, is ook een verlengde betalingsregeling mogelijk. Dan krijgt u maximaal zeven jaar de tijd om alles terug te betalen.

Invordering van de schuld

Maar let op! Voor een versoepeling  komt u alleen in aanmerking als u vanaf 1 april 2022 steeds aan al uw nieuwe betalingsverplichtingen heeft voldaan én aan alle termijnen van de betalingsregeling. Is dat niet het geval, dan kunt u soms met terugwerkende kracht versoepelingen krijgen, maar het kan ook zijn dat u er geen recht meer op heeft. En het kan ook erger. Veel ondernemers met een betalingsachterstand kregen in de zomer van 2023 een brief van de Belastingdienst dat zij voor eind augustus hun achterstand moesten inhalen om hun oorspronkelijke betalingsregeling te behouden. Bij wie dat niet lukte, verviel de betalingsregeling en is de schuld in het reguliere invorderingstraject terechtgekomen.

Schakel op tijd hulp in

Die invordering van de schuld is voor veel ondernemers een nachtmerrie. Het begint met een aanmaning, gevolgd door een dwangbevel. Als de schuld dan nog niet betaald is, kan dat leiden tot verrekeningen, loon-en bankbeslag en uiteindelijk tot beslag door een deurwaarder. Een faillissement is dan al gauw in zicht. Wat kunt u doen? Als u in een schuldsituatie zit, kunt u contact opnemen met Geldfit die ondernemers gratis helpt een oplossing te zoeken voor zakelijke schulden. Wanneer bijvoorbeeld uw onderneming in de kern levensvatbaar is, is de Belastingdienst onder omstandigheden bereid tot kwijtschelding (sanering) van belastingschulden, ook als uw betalingsregeling is ingetrokken. Dit versoepelde saneringsbeleid is verlengd tot 1 april 2024. Kom dus snel in actie.

Ook wij zitten voor u klaar

Zakelijke schulden, het is een complex probleem waarbij u alle hulp kunt gebruiken. In eerste instantie van uw accountant, maar ook een coach van Geldfit kan u van dienst zijn. Uiteraard zijn ook wij bereid om met u te sparren als het gaat om uw verzekeringen. Misschien bent u genoodzaakt veranderingen in uw bedrijf door te voeren waardoor uw verzekeringspakket moet worden aangepast. Aarzel dan niet, laat u adviseren en neem contact op met ons kantoor.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Alarmcentrale motorrijtuigen
(+31) (0) 20 651 58 27

Alarmcentrale reisverzekeringen
(+31) (0) 20 651 56 12